Partijprogramma

Het is met enige trots dat Positief Ninove haar programma voorstelt aan de Ninovieter. Ruim vijftig bladzijden concreet goed uitgewerkte en onderbouwde voorstellen ingedeeld in 20 beleidsdomeinen, die de leefwereld van elke Ninovieter aanbelangen en de dienstverlening van de stad omvatten. Van veiligheid tot ondernemen en werken, van welzijn en zorg tot het samenleven in onze stad, van hoe we onze stad vorm geven tot mobiliteit en parkeren, van onderwijs en kinderopvang tot verkeersveiligheid, van hoe we in onze stad cultuur, sporten en feesten kunnen versterken, en nog zo veel meer.

Al deze voorstellen zijn niet zomaar ontstaan. Vooreerst hebben we het studiemateriaal over onze stad goed gelezen en bestudeerd. De stadmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur was hierbij een leidraad. De Ninovieter werd er op een wetenschappelijke verantwoorde manier bevraagd over onze dienstverlening en ons samenleven . Ook de omgevingsanalyse van onze eigen stadsdiensten namen we ter harte. Dit alles gaf ons een goed beeld van wat goed is in onze stad, maar ook wat beter kan.

Met dit alles gingen we aan de slag met partnertafels die na een open oproep van onze burgemeester tot stand kwamen. Samengesteld uit mandatarissen, veel jonge mensen, experten en onafhankelijken die zich willen engageren voor het project Positief Ninove.

Het resultaat is een programma van hoop en goesting. Wars van het doemdenken en de negativiteit die al jarenlang over onze stad wordt uitgesmeerd.
Hoop omdat onze stad zoveel te bieden heeft. Waar elke Ninovieter ongeacht zijn afkomst, kleur of overtuiging ook zoveel te bieden heeft als mens en als burger. Hoop op een Ninove waar het goed leven, werken en feesten is. Op een stad waar we fier op zijn.

Goesting om na de verkiezingen opnieuw aan de slag te gaan met onze burgemeester Tania als boegbeeld. Tania die “altijd” op de bres staat voor haar stad en die er is voor iedere Ninovieter. Maar ook met een uitzonderlijk sterk team van jonge talenten en ervaren gidsen.

Met een programma waarvan we overtuigd zijn dat het antwoorden biedt op de grote en kleine uitdagingen van onze stad, op de bezorgdheden, vragen en behoeften van de Ninovieter. Maar ook een programma met een blik op de toekomst van onze stad, op de uitdagingen van de komende jaren.

Voor Positief Ninove is dit een positief verhaal zonder blind te zijn voor de uitdagingen van vandaag in onze stad. Met een rotsvast geloof in de weerbaarheid, de kracht en de vindingrijkheid van onze stad
en de mensen die er wonen.

De cijfers van en over Ninove tonen absoluut geen somber beeld over Ondernemen en Werken in onze stad. Onze werkzaamheidsgraad is hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen. Ninove huisvest verschillende grote bedrijven, waarvan sommige Europese spelers. Het aanbod aan winkels en horeca is goed. De tevredenheid onder de Ninovieter over dit aanbod is ruim hoger dan in de rest van Vlaanderen. Het is één van de aantrekkingspolen om naar Ninove te komen wonen. Kortom, de cijfers van Vlaanderen tonen dat we op goede weg zijn en het beleid heeft hier, binnen de mogelijkheden, ruim aan bijgedragen.

Voor Positief Ninove is dit geen eindpunt. Integendeel. We beseffen dat Ondernemen en Werken het fundament is waarop Ninove en haar gemeenschappen hun toekomst moeten bouwen. Het is dé garantie voor de welvaart en het welzijn van alle Ninovieters.

We starten ons programma met een aantal positieve voorstellen om het ondernemerschap en werken in onze stad sterker te maken en ruime kansen te geven…

·       We maken samen met onze buren werk van een sociaal-economische langetermijnvisie voor Ninove en de hele Denderstreek

Onze stad en de Denderstreek hebben een strategische ligging tussen Gent en Brussel, belangrijke groeipolen in ons land. We hebben samen een ruim arbeidspotentieel. Deze troeven moeten we uitspelen. We hebben nood aan een ambitieuze economische visie die de aantrekkelijkheid van Ninove en de Denderstreek kan vergroten en zo bijkomende investeringen en subsidies kan aantrekken. We moeten onze stad en de Denderstreek een eigen economisch gezicht geven, een positieve economische identiteit. De opportuniteiten liggen er, zoals bijvoorbeeld de Denderstreek uitspelen als de Vlaamse Food Valley. Ninove en de Denderstreek staan immers sterk in de voedingssector met het Delhaize distributiecenter, Refresco (drankenproducent), La Lorraine (industriële grootbakkerij), l’Atelier du Pain (industriële biologische bakkerij), Castelein (groothandel),

Positief Ninove zal er alles aan doen om in de nieuwe bestuursperiode samen met de buren uit de Denderstreek werk te maken van een integrale economische beleidsvisie die de troeven van onze stad in én met de regio optimaal benut en in de markt zet.

 

·       Meer werk in eigen streek.

De Ninovieters, zoals elders in de Denderstreek, zijn kampioenen in pendelen. Logisch, gegeven de nabijheid van Brussel en Gent. Toch willen we veel meer het potentieel van de lokale arbeidsmarkt benutten. Dit doen we door verder in te zetten op het creëren van jobs in eigen streek:

  • De verdere invulling van de nieuwe bedrijvenzone Doorn-Noord biedt hiertoe kansen. Deze realisatie van de huidige meerderheid is een toonbeeld in Vlaanderen op het gebied van een duurzame inrichting. Nieuwe technologische bedrijven strijken er neer en halen tientallen nieuwe jobs naar de streek waaronder ook hoogopgeleide en gespecialiseerde functies, zoals onderzoekers en ingenieurs. Tal van andere bedrijven zijn inmiddels begonnen met de bouw of hebben Er zijn nog enkele terreinen beschikbaar voor nieuwe bedrijven. In de komende bestuursperiode willen we deze unieke opportuniteit inzake kwalitatieve tewerkstelling en economisch groeipotentieel samen met SOLVA verder verzilveren.
  • We maken werk van een volledige opfrissing van de bedrijvenzone Nederwijk-Oost (Beneden Industriezone IZ2). We pakken de wegenis aan, realiseren een goede en veilige verbinding naar deze bedrijven voor fietsers, maken werk van een optimalere benutting van de bedrijfsgronden en we investeren in meer groen en verlichting. We nemen de lopende SOLVA-studie over deze bedrijvenzone als vertrekbasis, in nauw overleg met de bedrijven van de Dit alles moet de economische aantrekkelijkheid van de zone sterk verbeteren.
  • Indien er zich een opportuniteit voordoet, creëren we nieuwe mogelijkheden voor de inplanting van KMO’s. In de KMO-zone Kapittelstraat te Appelterre werden en worden nieuwe terreinen voorzien voor KMO’s. Langs Ring-West is de inplanting van tal van nieuwe KMO-units vergund. We streven naar een duurzame bestendiging van hun activiteiten in harmonie met de buurt en de omgeving.

 

·       Een sterk lokaal arbeidsmarktbeleid.

Steeds meer wordt de rol van de lokale besturen in een succesvolle activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en inactieven erkend. Positief Ninove wil in de nieuwe bestuursperiode hier duidelijk op inzetten.

 

  • We starten opnieuw met de organisatie van lokale jobbeurzen in samenwerking met de VDAB, lokale sociale partners, onderwijsinstellingen en bedrijven.
  • De activering van leefloners en nieuwkomers wordt nog opgevoerd. Dit biedt opportuniteiten voor onze bedrijven die snakken naar goede mensen op de werkvloer. De rol van onze sociale diensten is hierin We verstreken hun rol en voorzien de nodige menskracht hiervoor, maar met een duidelijke resultaatsverbintenis. We rekenen hierbij ook op de nodige ondersteuning van de VDAB en maken optimaal gebruik van Europese, federale en Vlaamse middelen die hiervoor vrijgemaakt worden.
  • We maken verder werk van een uitgebreid netwerk van sociale economie in onze stad. De huidige bestuursploeg heeft op een schitterde wijze werk gemaakt van sociale tewerkstelling. Met tal van vernieuwende initiatieven. Toch ontbreekt onze stad nog steeds een maatwerkbedrijf waar de meest kwetsbare Ninovieters aan de slag zouden kunnen. Positief Ninove wil hier echt werk van maken door op de voorziene ruimte in Doorn Noord een maatwerkbedrijf te realiseren in samenwerking met de maatwerkbedrijven uit onze streek.

 

 

·        We versterken een ondernemersvriendelijk klimaat in onze stad.

Ondernemers en bedrijven zijn de motor van onze economie. We willen mensen die een bedrijf of handelszaak (willen) starten voluit ondersteunen:

  • We creëren één digitaal ondernemingsloket en één fysiek aanspreekpunt bij de stad waar ondernemers en bedrijven met al hun vragen terechtkunnen en waar ze een overzicht vinden van alle diensten en ondersteuning waarop ze beroep kunnen doen.
  • We besteden bijzondere aandacht aan de uitbouw van de digitale economie, business- to-business ondernemen en marketing en dit in het bijzonder voor (jonge) starters.
  • We realiseren een co-workingruimte in de stad en onderzoeken ook de opstart van een ‘digitale hub’ in Ninove naar analogie met het project ‘Molengeek’ . In samenwerking met bedrijven willen we op die manier jongeren, die schoolmoe zijn of die niet de kansen hebben om verder te studeren, maar vaak wel over digitale skills beschikken, motiveren om een opleiding te volgen en zo eventueel in de sponsorende bedrijven aan de slag te gaan. Tegelijkertijd kunnen deze jongeren ook hun IT- en digital skills aanwenden om de

digitale vaardigheden van ouderen te versterken. Zo slaan we bruggen tussen generaties.

 

  • Voor startende handelaars blijven we inzetten op het beschikbaar stellen van starterspremies. Ook stellen we voor om de opcentiemen voor startende ondernemers gedurende het eerste aanslagjaar tijdelijk op te schorten.
  • Het start-up-handelspand in de binnenstad was de voorbije legislatuur een succes. We willen het concept van een start-up-handelspand behouden en uitbreiden naar één van onze deelgemeenten.

 

 

·       We promoten onze stad als dé aantrekkelijkste winkel- én horecastad in de regio.

Willen we als winkelstad aantrekkelijk zijn voor bezoekers én de Ninovieter, dan moeten we inzetten op een stad met mooie stadsvernieuwingsprojecten (zoals de Inghelantsite …) die woongelegenheden bieden voor jong en oud, op een bruisende stad waar veel evenementen doorgaan en cultuur te beleven is en ook op een sterk toeristisch beleid. Maar ook inzet op een stad met goed onderhouden en propere straten, voetpaden, pleinen en groenelementen, die goed bereikbaar is en beschikt over voldoende parkeergelegenheden. Kortom, alles begint bij een totaalvisie over waar we met onze stad naartoe willen. Dit betekent een veelzijdig, coherent en ambitieus plan voor de toekomst van Ninove, wat we steevast met dit programma willen in de verf zetten.

  • We schakelen een professioneel bureau in voor het uitwerken van een citymarketing plan voor onze stad. Daarbij moet de focus liggen op het in de markt zetten van een positief totaalbeeld van onze stad met een bijzondere focus op ons sterk uitgebouwde handels- en horecacentrum.
  • De heraanleg van de handelskern zorgt voor een aangename winkelbelevenis in onze stad. Dit kan verder uitgebreid worden naar de Burchtstraat. De 100 nieuwe parkeerplaatsen op het dak van Ninia voor de bewoners en handelaars van de binnenstad compenseren in ruime mate de weggevallen parkeerplaatsen. Ook het verruimd aanbod aan shop & go-plaatsen, in aantal en tijd, zullen zorgen voor meer rotatie dan nu.
  • We kiezen uitdrukkelijk voor een verkeersluwe heraanleg en niet voor een verkeersvrije binnenstad. Enkel op zaterdagavond en zondagen in de zomermaanden kan overwogen worden om de Beverstraat en Oudstrijdersplein verkeersvrij te maken om de pleinfunctie met horeca-terrassen maximaal tot zijn recht te laten komen.

 

  • De invoering van het zomerterrassenplan tijdens covid is nadien jaar na jaar hernomen en is een groot succes. We willen deze uitgebreide terraszones elk jaar tijdens de zomermaanden blijven voorzien voor alle horecazaken die dat willen.
  • We blijven inzetten op voldoende parkeermogelijkheden via bestaande parkings, maar ook door parkings te verruimen waar mogelijk en door plaatsen die verdwijnen elders maximaal te compenseren. We remediëren het parkeerbeleid indien ergernissen en bepaalde problemen zouden opduiken.
  • Het Ninia Shopping Center en de winkelstraten eromheen versterken De aanleg van de Beversteeg maakt een vlotte verbinding mogelijk tussen de winkelstraat Beverstraat en het Ninia Shopping Center. Deze verbinding staat symbool voor een sterke link tussen beide winkelbelevingen waarop we voluit willen blijven inzetten.
  • We blijven investeren in regelmatige acties en evenementen ter ondersteuning van handelaars en horeca (cadeaubon, braderijen, winterevents, de Donderdagen…).
  • We blijven inzetten op premies voor gevelrenovatie van handelspanden, verlagen de retributies voor inname openbaar domein en steunen de realisatie van nieuwbouwprojecten die oude, vervallen gebouwen vervangen.
  • Te veel leegstand dient vermeden te worden. Naast verfraaiing van de binnenstad en premies voor starters, willen we de leegstand verder aanpakken via de bestendiging van de leegstandstaks waarbij naarmate de leegstand blijft aanhouden, we deze taks jaar na jaar verhogen.

o   We voeren een verlaging in van de retributies voor standplaatsen en ambulante handel en gaan na of de retributies op reclamedrukwerk ook aanpassingen vereisen met het oog op nog meer duurzaamheid.

  • In heel wat deelgemeenten ontbreekt het aan lokale Een alternatief kan zijn om onze lokale artisanale producten en ambachten in de kijker te zetten door de periodieke organisatie van een lokale landbouwmarkt in diverse deelgemeenten.
  • We promoten een uniek

 

 

·       Ninove werkt en onderneemt samen met de bedrijven, ondernemers, handelaars en horeca-uitbaters.

  • We blijven inzetten op een sterke, structureel georganiseerde dialoog met onze bedrijvenzones en bedrijfsleiders. Zij dienen op geregelde tijdstippen gehoord te

 

Het oprichten van een Ninoofse Bedrijfsraad, met lokale kamers naargelang de bedrijfszone kan de betrokkenheid verhogen.

  • We onderhouden een constructieve, structureel georganiseerde dialoog met onze handelswijken, handelaars, horeca en Zij dienen op geregelde tijdstippen gehoord te worden. We voorzien ook voor hen één digitaal loket en één fysiek aanspreekpunt waar ze terechtkunnen met al hun vragen.
  • Een horeca-coach wordt aangesteld om snel en doelgericht in overleg te gaan met de lokale horeca-uitbaters indien nodig.
  • Er komt een structureel overleg met de landbouweconomie waarbij er per kwartaal een ontmoeting wordt voorzien.

  • Landbouw en natuur moeten hand in hand gaan. Elk initiatief tot natuuruitbreiding wordt voorafgegaan door een brede dialoog tussen landbouw- en natuurverenigingen samen met het stadsbestuur vooraleer er plannen worden ingediend.

  • Er komt jaarlijks een landbouwproductenmarkt of -evenement in telkens een ander Ninoofs

  • De prijzenpot voor de jaarlijkse prijskamp tijdens de jaarmarkt wordt opgetrokken zodat de veeprijskamp aantrekkelijker kan gemaakt worden.

  • We voorzien binnen de dienst lokale economie een aanspreekpunt specifiek voor de landbouw en blijven de schadeopmetingen na uitzonderlijke weerfenomenen, begeleiden en ondersteunen.

  • Een omgevingsvergunning voor de landbouw is een complex proces en vraagt een grondige voorbereiding. De ambtenaar bevoegd voor landbouw zal met de betrokken landbouwer een vooroverleg organiseren met alle advies verlenende instanties om tot een haalbaar en vergunbaar plan te komen.

  • We stimuleren handelaars en horeca-uitbaters om landbouwproducten uit eigen streek te verkopen.

  • We streven naar een beter onderhoud van de landbouwwegen met medewerking van lokale landbouwers en loonwerkers waar mogelijk.

  • Voor Positief Ninove blijft investeren in veiligheid en een leefbare stad één van de belangrijkste prioriteiten van ons programma. De stadsmonitor geeft een genuanceerd beeld over Ninove: voor de meeste parameters rond veiligheid en criminaliteit zitten we onder het Vlaamse gemiddelde. Er is een duidelijk dalende trend wat betreft de criminaliteitsgraad. Het beleid van de laatste zes jaar werkt. Enkel op het onveiligheidsgevoel van onze burgers hebben we nog een belangrijke weg te gaan.

    Maar cijfers zeggen niet alles. Elke daad die de veiligheid en leefbaarheid van een Ninovieter in het gedrang brengt is er één te veel !

    Als Positief Ninove willen we dan ook verder kwantitatief en kwalitatief investeren in een Integrale Veiligheidszorg voor onze stad. Met Integrale veiligheidszorg trachten we de veiligheidsproblemen op ons grondgebied in samenhang aan te pakken, met als doel de veiligheid en leefbaarheid van elke Ninovieter op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Hierbij wordt met alle facetten van veiligheidsbeheersing rekening gehouden, zoals: pakkans, beveiliging, risicobeheer, integriteit, calamiteitenbeheersing, preventie en hulpverlening. Als Positief Ninove willen we het schitterend werk op dit vlak, al geleverd onder leiding van onze burgemeester de laatste zes jaar, voortzetten en verder verdiepen, met volgende voorstellen:

     

     

    ·       Respect, waardering voor én investeren in alle Ninoofse veiligheidsdiensten:

     

    • De Lokale politie: De lokale politie is de hoeksteen van de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Met hun aanwezigheid op straat, doortastend optreden bij incidenten en preventieve patrouilles, dragen zij bij aan een veilig leefklimaat voor onze burgers. In de huidige bestuursperiode werd onder de drijvende kracht van onze burgemeester het personeelskader gevoelig uitgebreid. Positief Ninove wil inzetten op een volgehouden volledige invulling van dit Dit is een uitdaging op zich die we samen met de nieuwe korpschef en het korps wensen aan te gaan. Dit moet ons toelaten om de dienstverlening van onze politie verder te verbreden en te verdiepen door:
      • Een uitbreiding van de openingsuren van het onthaal. De onthaalfunctie bij de lokale politiezone is Een burger komt in zijn leven als slachtoffer soms

     

    maar één keer in aanraking met de politie en dat verdient een klantvriendelijke aanpak, waarbij een warm onthaal met empathie en luisterbereidheid de kernwaarden moeten worden.

    • Versterken van de interventiecapaciteit binnen onze politiezone. Een snelle en efficiënte reactie van onze politieploegen bij incidenten is essentieel voor de veiligheid van onze inwoners. Door een nog betere samenwerking met de omliggende politiezones willen we de aanwezigheid van de ploegen op de baan in het weekend uitbreiden.
    • Meer blauw op straat. De nabijheid en aanwezigheid van politiemensen op de straat en in de buurten, te voet of op de fiets, zeker op belangrijke evenementen of drukke dagen in de stad, doet incidenten voorkomen en verhoogt vooral het veiligheidsgevoel en -comfort van de Ninovieter. Voor Positief Ninove moet dit een essentieel onderdeel zijn van de werking van onze politie én van het nieuw zonaal veiligheidsplan.
    • We creëren een aantal gespecialiseerde politieteams. Overlast is vaak een bron van ongenoegen bij de burgers, ook onder elkaar. Deze teams worden in samenwerking met de buurten, de horeca en het jeugdopbouwwerk ingezet op overlastpreventie en daar waar nodig op de bestrijding ervan.
    • Positief Ninove wil verder investeren in de uitbreiding van het cameratoezicht, naar onze dorpen en met intelligente camera’s. Deze geavanceerde camerasystemen helpen ons bij het detecteren van verdachte activiteiten, het oplossen van misdrijven en het vergroten van het gevoel van veiligheid bij burgers. Cameratoezicht, ook in onze dorpen, moet tevens de bestrijding van sluikstorten harder aanpakken. We pleiten ook voor meer leasingcontracten eerder dan de aankoop van camera’s, zodat we veel sneller kunnen inspelen op de nieuwste technologieën die op de markt beschikbaar worden.

    o   De Brandweer en Civiele veiligheid.

    Onze brandweerdiensten vervullen een cruciale rol in de veiligheidszorg van en voor de Ninovieter. Van brandbestrijding, ambulancedienst voor spoedgevallen, bevrijden van geknelde personen bij verkeersongevallen, het helpen bij overstromingen tot het helpen bij kleine dagelijkse veiligheidsrisico’s waarmee de Ninovieter geconfronteerd wordt. Onze Ninoofse brandweervrijwilligers en -kader staan steeds paraat om iedereen in nood te

     

    helpen. Voor Positief Ninove verdienen zij dan ook alle waardering en steun. Hun blijvende verankering in Ninove is een absolute must:

     

    • Positief Ninove wil een nieuwe hulpverleningspost (kazerne): Als cruciale schakel in onze hulpverleningsketen willen we als Positief Ninove een nieuwe kazerne inrichten op ons grondgebied, binnen het kazerneplan van de Zone Zuid-Oost. Een locatieonderzoek is opgestart. Deze kazerne moet strategisch gelegen zijn en uitgerust zijn met moderne apparatuur en technologieën om snel en efficiënt te kunnen reageren op branden, ongevallen en andere civiele noodsituaties.
    • Positief Ninove pleit ook voor een uitbreiding van het personeelskader in onze zone, zodat een tweede ziekenwagen in onze stad de klok rond kan uitrijden.

     

     

    o   Van de noodplanambtenaar tot de gemeenschapswachten

    De betrokkenheid van alle actoren die we direct én indirect nodig hebben in het licht van de veiligheid en leefbaarheid in onze stad is een essentieel onderdeel van onze integrale veiligheidszorg.

    Voor Positief Ninove betekent dat, dat er blijvend moet worden geïnvesteerd in de omkadering van: de noodplanambtenaar, de preventiemedewerkers, de veldwachters en gemeenschapswachten. Deze laatste zijn onze ogen en oren in onze buurten. Hun aanwezigheid in onze wijken en dorpen is essentieel. Positief Ninove pleit dan ook voor een verdere uitbreiding van het aantal gemeenschapswachten.

    ·       Naar een nieuw zonaal veiligheidsplan voor onze stad. Welke veiligheidsproblemen moeten prioritair aangepakt worden?

    Het zonaal veiligheidsplan is het strategische beleidsplan van en voor onze politiezone voor de komende zes jaar. In dit plan zal de nieuwe korpschef in samenspraak met de Burgemeester, de procureur des Konings en de bestuurlijke directeur-coördinator van de federale politie de globale doelstellingen voor onze zone vastleggen, alsook de veiligheidsproblemen die de politie prioritair moet aanpakken de komende zes jaar.

    Voor Positief Ninove moeten alvast volgende veiligheids- en leefbaarheidsproblemen in onze stad prioriteit krijgen voor onze politie:

     

    • Inbraken en diefstallen: We gaan voor een zo hoog mogelijke pakkans door onze recherche. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet diefstal- en inbraak preventie hoog op de agenda Het sensibiliseren van elke burger rond preventieve maatregelen om diefstal en inbraak te voorkomen is in deze essentieel. Ook willen we blijvend inzetten op onze BIN-netwerken (BuurtInformatieNetwerken). Zij zijn een belangrijke schakel tussen burgers en de veiligheidsdiensten en verhogen de alertheid in onze wijken voor mogelijke inbraken en diefstallen. Het inschakelen van private bewakingsdiensten binnen een wettelijk kader, zeker in onze handels- en nijverheidszones, kan bijdragen tot een veiligere omgeving. Tot slot willen we dat onze politie versterkt inzet op de meer kwetsbare wijken in onze stad en dit in samenspraak met onze lokale buurtwachten.
    • Drugsbestrijding: We nemen resoluut maatregelen om de illegale drugshandel en -gebruik in Ninove aan te pakken. Dit omvat gerichte, doortastende politieacties tegen dealers en gebruikers, preventieprogramma’s voor jongeren, en voorlichtingscampagnes gericht naar kwetsbare De aanpak van de drugsproblematiek in onze stad kan niet zonder een sterk partnerschap met sociale diensten en hulpverleningsorganisaties.
    • Een kordate en doelmatige aanpak van sluikstorten: De ergernis van onze bevolking over ongewenst sluikstorten is bijzonder groot. Voor Positief Ninove is een nette stad en een propere leefomgeving primordiaal. We gaan dan ook voor een nultolerantie tegen sluikstorten. We pleiten voor een drastische verhoging van de controles gekoppeld aan een sensibiliseringscampagne om dit gedrag tegen te gaan. Het periodiek inzetten van slimme camera’s op sluikstort gevoelige plekken moet hierbij helpen. We doen hiervoor beroep op een gespecialiseerd bedrijf dat door het gebruik van slimme zoektechnologieën, toegepast op de verzamelde beelden, de pakkans kan We stellen voor om bij beboeting van sluikstorten over te schakelen op een belasting voor de vervuiler en af te stappen van de GAS-boete. Dit is een veel snellere procedure dan bij GAS. Ook de bedragen kunnen hoger zijn en de huidige beperkingen bij minderjarigen bij GAS worden weggewerkt wanneer een belasting geheven wordt bij het gezinshoofd in geval van minderjarigen.
    • Overlastbestrijding: overlast is vaak een bron van ergernis tussen burgers en draagt bij tot problemen van leefbaarheid in een aantal buurten en wijken. Met gerichte politiepatrouilles, maar ook door buurtbemiddeling, door het betrekken van jongeren, het

     

    jeugdopbouwwerk en de horeca-uitbaters, versterken we de dialoog, het onderling begrip en creëren we een aanvaardbare en aangename leefomgeving voor iedereen.

    • Intrafamiliaal geweld: Geweld en verwaarlozing in gezinnen moet een prioritair aandachtspunt blijven. We blijven investeren in de ondersteuning van slachtoffers van huiselijk geweld, maar ook in vroegtijdige interventie, om deze schadelijke cyclus te doorbreken, dit in een breed samenwerkingsverband van de sociale dienst van de politie en alle hulpverleningsinstanties van onze stad.
    • Dierenwelzijn: Als dierenliefhebbers zetten we ons in voor de bescherming van onze geliefde We handhaven wetten tegen dierenmishandeling en -verwaarlozing en ondersteunen initiatieven voor bewustwording en adoptie.
    • Bestrijding van discriminatie en racisme: We streven naar een inclusieve samenleving en nemen actief stappen om discriminatie op basis van afkomst, geloof, gender of andere gronden tegen te gaan. Wat strafbaar is moet aangepakt en gesanctioneerd worden, zeker wanneer het om doelbewuste discriminatie gaat. Daarnaast zetten we in op bewustmakingscampagnes over de kwalijke gevolgen van discriminatie en racisme en ondersteunen we mogelijke slachtoffers in samenwerking met gelijke kansen- en
    • Radicaliseringspreventie: Elke vorm van radicalisering is onze aandacht waard. Temeer omdat de gevolgen desastreus kunnen zijn voor de veiligheid van onze We willen dan ook verder inzetten op vroegtijdige detectie en preventie door blijvend outreachend te werken, in samenwerking met religieuze gemeenschappen en alle instanties in de Ninoofse gemeenschap die hierin direct of indirect een rol kunnen opnemen. De Lokale Integrale Veiligheidscel blijft in deze haar sleutelrol vervullen.
    • Verkeersveiligheid: Snelheidscontroles opvoeren en versterken van de sensibilisering (zie ook de delen Verkeersveiligheid en Mobiliteit).

     

     

    ·       Overleg, planning, professionele ondersteuning, coördinatie en samenwerking als hoeksteen voor de integrale veiligheidszorg in onze stad.

    Om al deze veiligheidsproblemen (fenomenen) proactief en integraal aan te pakken, wil Positief Ninove verder inzetten op samenwerking en coördinatie tussen alle betrokken veiligheidsdiensten in de stad. Elk van hen brengt zijn unieke expertise en perspectieven in, waardoor we een multidisciplinaire

     

    benadering van veiligheidskwesties kunnen waarborgen. Samen vormen zij een hecht netwerk. Hun gezamenlijke inzet is de sleutel tot het succes van onze integrale veiligheidszorg.

    Om dit alles mogelijk te maken wil Positief Ninove de door onze burgemeester opgerichte structuren van overleg en coördinatie bestendigen en in hun professionele werking verder uitdiepen:

    • We versterken de noodplanning en het crisisbeheer in het kader van toekomstige overstromingen en mogelijke klimaatrampen. Met goed uitgewerkte noodplannen en doeltreffende procedures zorgen we ervoor dat onze stad veerkrachtig is in het omgaan met onvoorziene Hierin is de inzet van vrijwilligers (met specifieke taken) voor Positief Ninove een belangrijk onderdeel.
    • Preventie en vroegtijdige interventie: We willen problemen voorkomen nog voordat ze ontstaan, en daarom investeren we in voorlichtingscampagnes, educatieve programma’s voor scholen en buurtgerichte preventieactiviteiten.
    • Capaciteitsopbouw en training: We voorzien in continue capaciteitsopbouw, de juiste uitrustingen voor en training van onze Dit omvat niet alleen technische vaardigheden, maar ook trainingen in communicatie, conflictbeheersing en omgaan met diverse gemeenschappen.
    • Innovatie en technologie: We blijven investeren in innovatieve technologieën voor veiligheid (intelligente camera’s, bodycams …) . Zij verhogen de slagkracht van onze politiediensten in het detecteren, oplossen en verbaliseren van veiligheidsincidenten
    • Investering in informatie-uitwisseling: We blijven investeren in geavanceerde systemen van informatie-uitwisseling tussen verschillende veiligheidsdiensten. Op deze manier kunnen we snel reageren op incidenten en proactief handelen om veiligheidsrisico’s te
    • Stimuleren van publiek-private samenwerkingen: We geloven sterk in de kracht van ruimere samenwerking met private bewakingsbedrijven. Daarom moedigen we actief partnerships aan tussen bedrijven, winkeliers, horeca en private bewakingsbedrijven, dit alles uiteraard binnen de wettelijke kaders.

     

     

    ·       De Ninovieter als partner in het realiseren van integrale veiligheidszorg in onze stad

     

    Voor Positief Ninove is het een gedeelde verantwoordelijkheid van ieder van ons om samen met de veiligheidsdiensten te zorgen voor een stad waar iedereen zich veilig en thuis voelt en waar we samen streven naar een positief en leefbaar Ninove.

    Positief Ninove steunt dan ook alle initiatieven, binnen goede (wettelijke) afspraken die door en voor burgers worden opgezet om de leefbaarheid in onze stad te verhogen:

    • Onze BIN-netwerken (Buurt InformatieNetwerken) vormen een belangrijke schakel in de communicatie tussen burgers en de veiligheidsdiensten. Ninove heeft er momenteel zestien met een 000 tal inwoners die er deel van uitmaken, wat een aanzienlijk netwerk is. Door informatie-uitwisseling en samenwerking met buurtbewoners versterken zij de sociale cohesie en vergroten zij de alertheid in onze wijken. Ninove is op één dorp na volledig gedekt door buurtinformatienetwerken. Het is de ambitie van Positief Ninove om de oprichting ervan te stimuleren en uit te breiden.
    • Focuszones en Wijkwerkingen: We willen wijkwerkingen stimuleren om gericht aandacht te besteden aan specifieke veiligheidsproblemen in bepaalde wijken en dorpen in onze stad. Door samen te werken met bewoners en lokale partners streven we naar duurzame oplossingen voor specifieke problemen rond veiligheid en leefbaarheid.
    • Buurtbemiddeling werkt. We willen dit project versterken en
    • Preventie en Advies: We blijven verder investeren in preventie en advies aan onze burgers. We bieden voorlichtingsprogramma’s, workshops en adviesdiensten aan om bewustwording te vergroten en veilig gedrag te bevorderen bij inwoners, scholen en
    • De jeugd als partner in de aanpak van de jeugdveiligheid. De laatste jaren worden we te vaak geconfronteerd met geweld van jongeren tegen jongeren. Ook onze jeugd moet kunnen opgroeien in een veilige omgeving. We betrekken dan ook de scholen, de jeugdbewegingen en het jeugdopbouwwerk in een aanpak om geweld van jongeren tegen jongeren en het fenomeen van jeugdbendes kordaat aan te pakken.

    Met al deze beleidsvoorstellen wil Positief Ninove verder inzetten op een stad waarin veiligheid en leefbaarheid hand in hand gaan. We zijn ervan overtuigd dat we door samen te werken, door te investeren in preventie, door te innoveren en met de betrokkenheid van de Ninovieter, een blijvende positieve impact zullen hebben op het welzijn en de veiligheid van al onze inwoners.

Verkeersveiligheid vormde de voorbije jaren reeds een belangrijke prioriteit omdat het één van de grootste bezorgdheden is voor onze inwoners. De soms onverantwoorde snelheid is een bron van ergernis.

  • Positief Ninove wil blijvend inzetten op handhaving op de meest cruciale plaatsen, zoals de schoolomgevingen, de sluipwegen, de dorpskernen en de omgevingen waar veel kinderen vertoeven. We zetten in op nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat er werkelijk wordt geverbaliseerd.
  • De veiligheid aan de schoolpoorten is een We moeten nagaan waar we schoolstraten kunnen inrichten zoals het geslaagde project in Aspelare.
  • We blijven inzetten op controle op rijden onder invloed en het gebruik van de gsm achter het stuur.
  • We sensibiliseren bij parkeerinbreuken en verbaliseren indien voertuigen hinderlijk gestationeerd zijn voor voetgangers of fietsers.
  • Het verhogen van verkeersveiligheid bij wegenwerken, zowel voor wat de signalisatie betreft als de communicatie. Een goede communicatie over de hinder bij wegenwerken is essentieel voor de doorstroming van het verkeer.
  • Positief Ninove wil inzetten op sensibilisatieacties en verkeerseducatie in de scholen, over onder andere zichtbaarheid in het verkeer, dragen van een fietshelm, de verkeersregels en de gevaren als voetganger of fietser.
  • Er wordt ingezet op digitale snelheidsmeters in alle dorpen.

·        Stadsontwikkeling en grote projecten

De verdere vernieuwing van onze stad is meer en meer een werk geworden van lange adem. Dit is zeker niet alleen de verantwoordelijkheid van het bestuur en onze stadsdiensten, integendeel. De doorlooptijd van grootschalige projecten in Vlaanderen stijgt spectaculair en heeft meerdere oorzaken: het knippen in investeringssubsidies, zoals bij rioleringsdossiers, de strengere regelgeving met steeds meer voorwaarden, de aanslepende onteigeningen en procedures door burgers, de veelvuldige soms tegenstrijdige afhankelijkheid van de adviezen van diverse Vlaamse agentschappen in dossiers en het heel moeilijk vinden van talentvolle medewerkers om onze stadsdiensten uit te breiden om al deze uitdagingen resultaatgericht aan te gaan.

Positief Ninove pleit voor een realistisch programma dat langlopende dossiers met een grote afhankelijkheid van andere overheden verder aanpakt en daarnaast inzet op initiatieven waarvan het bestuur de regie volledig zelf in handen heeft.

Wat grootschalige projecten betreft met een grote afhankelijkheid van middelen en subsidies van de hogere overheden pleit Positief Ninove ervoor om in het begin van de nieuwe bestuursperiode een duidelijke planning op te stellen met alle betrokken agentschappen, zodat duidelijk wordt wat er de komende zes jaar mogelijks gerealiseerd kan worden, met klare engagementen van alle betrokken actoren. Een soort engagementsverbintenis, zodat er in het eerste jaar van de nieuwe legislatuur duidelijk aangegeven wordt wat kan en niet kan. Voor Positief Ninove moet dit alvast gebeuren rond:

  • de nieuwe sluis in Pollare
  • de beschermende maatregelen rond de Dender tegen toekomstige overstromingen
  • de Brusselsesteenweg op ons grondgebied
  • de Halsesteenweg in de dorpskern van Meerbeke
  • het Stationsplein in onze
  • het project omtrent de Fabelta-site

Een zeer goede verstandhouding met alle betrokken hogere overheden en agentschappen is nodig. We moeten duidelijkheid geven over wat in rioleringsdossiers de komende zes jaar mogelijk wordt. Goed functionerende en samenwerkende stadsdiensten zijn onontbeerlijk.

 

Deze planning moet toelaten om halfweg de legislatuur te evalueren en bij te sturen. Middelen die gepland waren voor projecten die achterstand oplopen moeten we heroriënteren naar projecten en onderhoud waarvan de stad volledig zelf aan het stuur zit.

Wat deze laatste betreft, projecten waarbij de stad volledig zelf aan het stuur zit, moet er voor Positief Ninove verder werk worden gemaakt van de realisatie, opfrissing en verfraaiing van

  • het plein en omgeving van het oude Gemeentehuis in Meerbeke
  • de omgeving van de school en het Trefpunt in Denderwindeke
  • de omgeving van de dorpskern in Nederhasselt
  • de omgeving van het Stationsplein in Okegem
  • de omgeving van het dorpsplein in Aspelare
  • het Kerkplein in Ninove
  • de heraanleg van de Burchtstraat in het verlengde van de stadskernvernieuwing
  • de Inghelandt site, die voor onze stad aan de Dender een grote ruimtelijke, sociaaleconomische meerwaarde zal creëren.
  • de verdere invulling van de
  • de aanleg van een parking in het gehucht Lebeke.

De verantwoordelijkheden van de stad op het vlak van vergunningsverlening zijn de voorbije jaren sterk toegenomen. Het stijgend aantal aanvragen wordt met de jaren complexer omwille van de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit opgelegd door de wetgeving.

  • Inwoners, bedrijven, projectontwikkelaars of vastgoedprofessionals verwachten van de stad en het bestuur snelle en goed gemotiveerde antwoorden op hun vastgoedvragen. Bij grotere projecten is vooroverleg meer en meer nodig.
  • Positief Ninove pleit voor een zo groot mogelijke vrijheid voor de aanvrager van een omgevingsvergunning. Als stad willen wij ons binnen de wettelijke beperkingen zo soepel mogelijk opstellen bij het verlenen van omgevingsvergunningen aan burgers die bijvoorbeeld een huis bouwen.
  • Nu de ruimtelijke complexiteit toeneemt, pleit Positief Ninove ervoor om in het begin van de nieuwe bestuursperiode een langetermijnvisie uit te werken over hoe we vergunningen verlenen en hoe we de omgevingsvoorwaarden handhaven in onze stad. Dit veronderstelt ook een open dialoog over hoe onze omgevingsdienst nog beter kan functioneren (Hoe organiseren we het vooroverleg? Hoe beantwoorden we telefonische en mailvragen vlot en gelijkaardig? Kan men rekenen op ondersteuning van andere diensten bij de behandeling van een vergunningsaanvraag? Hoe zorgen we ervoor dat dezelfde aanvragen een gelijk antwoord krijgen? Hoe is de samenwerking tussen ambtenaren en politiek? Hoe waken we erover dat het advies van de omgevingsambtenaar in alle onafhankelijkheid tot stand kan komen?). Deze langetermijnvisie wordt ontwikkeld samen met de stadsdiensten en met de betrokkenheid van de GECORO en wordt nadien ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad in het eerste jaar van de nieuwe bestuursperiode.
  • Positief Ninove pleit er tot slot zeer sterk voor om de Dienst Omgeving kwantitatief en kwalitatief uit te breiden met meer personeel.
  • We pleiten voor een evaluatie van alle RUP’s en een versoepeling van de voorwaarden. Een actualisering van het Woonzoneringsplan dringt zich in dit verband op.

De staat van de wegenis, onze voet- en fietspaden, onze pleinen, straten en grachten, zowel in netheid als in onderhoud, blijft een grote bekommernis van vele Ninovieters. Positief Ninove pleit dan ook voor een totaalpakket aan maatregelen, met als doel het onderhoud en de netheid van onze stad sterk te verbeteren:

  • Onze technische diensten moeten nog professioneler worden met een voor de bevolking gewaarborgde dienstverlening. Zowel in extra personeel als in materiaal moet er bijkomend geïnvesteerd worden.
  • Daar waar nodig wordt er complementair meer externe private dienstverlening ingekocht, zeker daar waar het de flexibiliteit en de snelheid van de dienstverlening en onderhoud ten goede komt.
  • De poetsbeurten van de pleinen en de voetpaden in onze stad en de dorpen moet zichtbaar opgedreven worden.
  • Naast het repressief en preventief beleid rond sluikstorten (zie vroeger) wordt er beter afgestemd met de zwerfvuiljagers en worden hun acties beter gecoördineerd met de stadsdiensten. De zwerfvuiljagers in onze stad verdienen ons aller steun en sympathie. Daar waar nodig zullen we de zwerfvuiljagers materieel beter ondersteunen. De regelmatige dialoog met de zwerfvuiljagers wordt aangehouden.
  • Positief Ninove wil in samenwerking met ILVA voorzien in gemeenschappelijke ondergrondse containers bij de bouw van nieuwe meergezinswoningen en appartementen in onze Het grote voordeel van ondergrondse containers is dat je je afval niet in je woning moet bewaren tot ILVA langskomt. Je kan je afval kwijt wanneer je dat zelf wil.
  • Plekken van verloedering in de stad worden kordaat aangepakt: versleten of stuk straatmeubilair, bloembakken, verkeersborden en ander openbaar materiaal worden hersteld, opgefrist, gereinigd of Er komt een openbaar register van stuk of sterk verouderd openbaar patrimonium, zodat de Ninovieter kan volgen wanneer wat hersteld of vervangen wordt.
  • Kale private plekken in dichtbevolkte buurten in onze stad worden in afwachting van her bebouwing, aan het oog onttrokken of tijdelijk verfraaid zodat ze geen aantrekkingspool worden voor vervuiling, sluikstorten en andere vormen van ongewenst gedrag.
  • De investeringen in onderhoud van onze wegen, voet- en fietspaden, grachten en trage wegen worden opgedreven. Een duidelijke planning hieromtrent wordt transparant gedeeld met onze bevolking. Van zodra grote projecten vertraging oplopen en hierdoor middelen vrij komen worden deze rechtstreeks ingebracht in het budget onderhoud van onze wegenis.
  • Positief Ninove onderschrijft het Klimaatactieplan 2022-2030 zoals goedgekeurd door de Ninoofse gemeenteraad. Hiermee wil de stad op lokaal niveau de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen en zo bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen de De stad Ninove wil dit doen door energie te besparen, het aandeel hernieuwbare energie aanzienlijk te verhogen en het verbeteren van de energie-efficiëntie.
  • Omdat vele (jonge) mensen worden geconfronteerd met hoge huizenprijzen en hoge renovatiekosten willen we de Ninovieters een extra duwtje in de rug kunnen geven met een bijkomende renovatiepremie voor het verbeteren van de EPC-waarde, complementair aan het premiebeleid op Vlaams niveau. Dit kan ook een extra troef zijn voor jonge mensen om zich in Ninove te vestigen of er te blijven.
  • Deze bestuursperiode werd een eerste windmolen gerealiseerd op ons grondgebied. Positief Ninove beseft dat dit beter moet. Te dikwijls worden projecten tegengehouden door bezwaren uit de omgeving omdat de baten toekomen aan de particuliere eigenaar waar de windmolen gevestigd wordt en de gepercipieerde lasten er zijn voor de omwonenden in de omgeving. Positief Ninove pleit er dan ook voor dat de stad rond windmolens het initiatief naar zich toetrekt door zelf op zoek te gaan naar plaatsen op ons grondgebied waar de kans op overlast minimaal Wij stellen voor dergelijke gronden aan te kopen met het oog op de realisatie van windmolens. De baten van de opbrengst van de inplanting worden ruimer gedeeld met de bewoners uit de omgeving van de windmolen, bijvoorbeeld door allerlei maatschappelijke projecten die iedereen ten goede komen.
  • In de huidige bestuursperiode zijn er beslissingen genomen die het bosareaal in onze stad sterk zullen doen stijgen (bosuitbreidingen in Aspelare). Positief Ninove staat achter de uitvoering van deze beslissingen. De uitbreidingen van het bosareaal in onze stad temperen de effecten van overstromingen, voorkomen bodemerosie en hebben een regulerende invloed op de grondwaterstand en grond- Private initiatieven voor bosuitbreiding, op initiatief van de landbouw, bijvoorbeeld voor bosteelt op landbouwgrond, zijn welkom.
  • Bomen, planten en bloemen zijn broodnodig in Ninove en deelgemeenten, het maakt een essentieel onderdeel uit van ons welbevinden in onze stad. De groenelementen in onze stadskern en dorpen moeten opgewaardeerd Bomen spelen een belangrijke rol bij het koelen van onze kernen. Ze nemen water op via hun wortels en verdampen het via hun bladeren. Bovendien bieden bomen schaduw waardoor de temperaturen in onze kernen lager blijven. Ook kleinere ingrepen met groenelementen binnen het onmiddellijke gezichtsveld van de inwoners kunnen onze stadskern en dorpen een aangenamere sfeer geven. Een bloementoren op de hoek, een groene wand die de gevelrij aan de overkant van de weg camoufleert, of boombakken die het straatzicht vanuit je raam vergroenen, het zijn maar enkele van de verschillende mogelijkheden om onze stad groener te maken. Positief Ninove wil de jarenlange investeringen die de stad hierin reeds deed verder verbreden en kwalitatief versterken.
  • De relatie tussen natuurbeschermers, landbouwers en bewoners in de buurt van onze natuurgebieden is soms verstoord. Positief Ninove pleit voor een open, constructieve en oplossingsgerichte dialoog tussen alle belanghebbenden alvorens er opnieuw natuurareaal wordt gerealiseerd in onze stad.

De stadsmonitor van Ninove geeft aan dat het geluks- en gezondheidsgevoel van de Ninovieter vrij goed is. De tevredenheid over de zorgvoorziening voor ouderen scoort wel lager dan in Vlaanderen, ook de tevredenheid over het aanbod kinderopvang kan beter. Voor Positief Ninove is er dus zeker nog werk aan de winkel, ook omdat de vergrijzing in onze stad snel zal toenemen. Positief Ninove wil dan ook met volgende voorstellen naar de kiezer:

·       Onze huisartsen

Het huisartsentekort is ook in Ninove een nijpend probleem, meer nog dan in de rest van Vlaanderen, vertellen de cijfers. Elke inwoner heeft het recht op de zorg van een huisarts. Daarom blijven we het project “dokter 9400” ondersteunen en faciliteren, meer nog, dit moet uitgebreid worden.

Voor Positief Ninove is de huisartsenkring dé eerste partner van de stad in de aanpak van het huisartsentekort. We ondersteunen de pogingen van de huisartsen om Ninove te laten opnemen in de kring van de Dender-regio.

·       Een ziekenhuiscampus voor Ninove

Met de fusie van de ziekenhuizen OLV en ASZ in het verschiet is het een absolute noodzaak om een campus in onze stad te behouden. De huidige locatie en inrichting van de campus voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. Een locatiestudie is lopende. Voor Positief Ninove is het een prioriteit om een nieuwe ziekenhuiscampus op een nieuwe locatie in onze stad te behouden met een laagdrempelig zorgaanbod: huisartsenpost, dag-verzorging, revalidatie, etc.

·       Ouderenzorg en woonzorgcentra

De Vlaamse programmatiecijfers maken duidelijk dat er in Ninove nog plaats is voor 137 bedden in woonzorgcentra. Met de groeiende vergrijzing pleit Positief Ninove voor een uitbreiding van het aantal bedden op ons grondgebied. Dit kan zowel door privaat initiatief als door de oprichting van een nieuw openbaar woonzorgcentrum. Zo een nieuw woonzorgcentrum kan meteen ook extra kortverblijf en dagopvang aanbieden, waaraan steeds meer een tekort is. Positief Ninove wil vanaf het begin van de legislatuur, in samenspraak met Vlaanderen, een zorgplan opstellen om op termijn deze bijkomende bedden te realiseren.

Positief Ninove wil ook verder investeren in de omkadering van onze hoogbejaarde senioren zodat ze zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven. We ondersteunen de mantelzorg in onze stad in de brede betekenis van het woord: Samen met de thuiszorgdiensten, vrijwilligersnetwerken, de buren en de familiale mantelzorg trachten we onze hoogbejaarde senioren zo lang mogelijk te ondersteunen en te ontzorgen. De hervormde mantelzorgpremie wordt bestendigd en verbreed indien er zich in de toekomst nieuwe noden aandienen.

We bouwen onze ontmoetingscentra in Klateringen en in Denderwindeke om tot een lokaal dienstencentrum waardoor medefinanciering van Vlaanderen mogelijk wordt. We onderzoeken ook of het aantal assistentiewoningen in Ninove kan uitgebreid worden.

·       Welzijnsdienstenverlening:

  • Ninove is erkend als pleegzorggemeente en werkt mee aan de sensibilisering om gezinnen te overtuigen een pleegkind in huis te nemen. Positief Ninove pleit ervoor om dit voluit verder uit te bouwen
  • De psychosociale kwetsbaarheid van sommige Ninovieters is een niet te onderschatten thematiek, zeker bij de Het “Overkop-huis” is een plek waar iedere jonge Ninovieter terecht kan met zijn noden en waar alle partners samen kunnen komen om te werken rond verslavingsproblematieken zoals drugs-, drank- en gokverslaving. Ook het project van Habbekrats in Okegem krijgt de volle steun van Positief Ninove. De psychologische hulpverlening in de OCMW-diensten, die tijdens deze legislatuur werd opgezet, wordt bestendigd.
  • De succesvolle zorggids wordt geactualiseerd.
  • De parkeerfaciliteiten voor zorgverstrekkers worden uitgebreid in functie van de zorg in dichtbevolkte gebieden en in het stadscentrum.
  • Het ziekenvervoer wordt versterkt, onder meer door het uitbreiden van de mobiele centrale voor ziekenvervoer.
  • We organiseren een zitdag in onze dorpen waar verschillende welzijns- en sociale diensten hun dienstverlening aanbieden. We starten met de eigen diensten van de stad.
  • Positief Ninove pleit voor een doorgedreven samenwerking tussen het CAW en het Sociaal Huis. Dit kan al in de eerste plaats door de realisatie van één gemeenschappelijke onthaalfunctie in het Sociaal Huis Van onze stad.

 

·       Kansarmoede en kinderarmoede

De kansarmoede en zeker de kinderarmoede blijven een pijn- en aandachtspunt in onze stad. Niemand kiest om in een spiraal van armoede terecht te komen. Door een betere opsporing en een gecoördineerde en integrale aanpak trachten we te vermijden dat mensen in armoede geraken.

Positief Ninove doet dan ook volgende voorstellen voor het nieuwe bestuur:

    • Een betere gegevensuitwisseling tussen Vlaamse agentschappen, federale agentschappen en het OCMW zodat het Sociaal Huis alle kwetsbare gezinnen op de radar krijgt. Er is immers heel wat verdoken armoede.
    • Een sterke samenwerking met de armoede-organisaties in onze stad, in het bijzonder De Knoop dat over een uitgebreide ervaring beschikt inzake armoedebestrijding.
    • We stellen voor om te werken met gezinscoaches. Dit zijn sociaal werkers die kwetsbare gezinnen aanklampend en intensief op maat begeleiden, ook in de thuisomgeving. Heel wat gezinnen in kansarmoede worden geconfronteerd met een veelheid aan problemen. Een gezinscoach neemt die gezinnen actief bij de hand, zet zich met hen rond de tafel en legt zelf de contacten met alle bevoegde diensten die nodig zijn om hun problemen aan te pakken.
    • Armoede leidt heel vaak tot isolement. Voor Positief Ninove heeft elke burger recht op een gelijke behandeling en gelijke toegang tot de gezondheidszorg, het onderwijs en de deelname aan het vrije tijdsaanbod van onze stad. Initiatieven zoals de kansenpas zetten we verder en worden daar waar mogelijk uitgebreid, zowel qua aanbod als qua middelen.
    • De beste manier om uit de spiraal van armoede te raken is mensen in armoede aan het werk helpen. We verwijzen naar onze reeds eerder vernoemde voorstellen naar verschillende doelgroepen: de activering van leefloners, nieuwkomers en niet- actieven, een verdere uitbreiding van de tewerkstelling in de sociale economie voor de meest kwetsbaren, vaak ook kansarm, in onze stad. Een ‘digitale hub’ in Ninove naar analogie met het project MolenGeek, om jongeren die schoolmoe zijn, ook uit gezinnen in armoede, kansen te geven.

Onderwijs

Voor Positief Ninove blijft de organisatie van gemeentelijk kleuter en lager onderwijs een kerntaak van de stad. We behouden dan ook ons stedelijk onderwijs en investeren er verder in. Zo willen we de nieuwbouw van “De Lettertuin” in de wijk Groeneweg en de uitbreiding van de school te Nederhasselt verder afwerken.

  • We voorzien in overleg met de scholengemeenschappen, brugfiguren in de basis- en secundaire scholen van onze stad om de beheersing van het Nederlands bij anderstalige ouders te Dit zal de relatie ouders-kind-school versterken, wat de schoolprestaties van de kinderen kan verbeteren. Zorgleerkrachten kunnen dan andere zorgnoden (naast taal) van kinderen opvangen. We organiseren een ‘Babbelonië’ in de scholen, voor ouders en kinderen met een andere thuistaal.
  • We bouwen een samenwerking tussen stad en al onze secundaire scholen uit met als doel alle talenten in de scholen zichtbaar te maken naar onze gemeenschappen, bedrijven en organisaties (een modeafdeling die deelneemt aan een modeshow, zorgopleidingen in contact brengen met woonzorgcentra, STEM-opleidingen in contact brengen met onze bedrijven, )
  • We willen de sportinfrastructuur in scholen, ’s avonds en/of in het weekend ter beschikking stellen van Ninoofse sportverenigingen.
  • We willen de samenwerking tussen verschillende scholen, netoverschrijdend stimuleren en faciliteren.

Kinderopvang

Het aanbod aan kinderopvang in onze stad scoort iets lager dan het Vlaams gemiddelde. Ook de tevredenheid over het aanbod is hierdoor iets lager dan in Vlaanderen. Ninove krijgt 20 extra kinderopvangplaatsen vanuit Vlaanderen. Dit zijn inkomens-gerelateerde opvangplaatsen, dus ook betaalbaar voor ouders. Voor Positief Ninove moet dit aanbod vanuit Vlaanderen nog versterkt worden zodat we niet hoeven onder te doen ten opzichte van de rest van Vlaanderen.

Maar ook de stad moet zijn rol opnemen:

  • We hebben in Ninove een goed lokaal financieel ondersteuningsbeleid Voor Positief Ninove verdient dit een verdere verbreding: zeker op het vlak van buitenschoolse kinderopvang, die vanaf 2026 een lokale bevoegdheid wordt, stellen we voor het aanbod buitenschoolse opvang verder uit te bouwen, door naast IBO opvang aan de Parklaan ook in de scholen een aanbod te voorzien.
  • Buiten de klassieke structuren van kinderopvang wil Positief Ninove ook bijzondere initiatieven in de kinderopvang stimuleren en faciliteren, zoals flexibele kinderopvang mogelijk maken voor mensen met onregelmatige arbeidsprestaties of om deel te nemen aan activeringstrajecten en (beroeps)opleidingen van ouders. Ook initiatieven van kinderopvang op onze bedrijventerreinen willen we ondersteunen en faciliteren.
  • Tot slot willen we in het kader van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten , samen met een aantal externe partners en sportverenigingen, maximaal inzetten op buitenschoolse en naschoolse activiteiten in de rand van onze scholen.

Onze bevolking kent een gestage groei. De laatste tien jaar met ruim 7,7%. Dit is hoger dan in Vlaanderen (6,2 %). Tegen 2040 gaan we naar ruim 43.400 inwoners, 23,3 % van onze inwoners zijn van buitenlandse afkomst (zowel EU als niet EU-landen). Dit is lager dan het Vlaams gemiddelde, maar we kennen wel een sterke stijging sinds het begin van deze eeuw. Ninove telt ook relatief meer jongeren en ouderen in vergelijking met het Vlaamse gemiddelde.

Dit alles samen brengt uitdagingen mee voor onze stad. Het samenleven in onze stad wordt door nogal wat Ninovieters als problematisch ervaren. Positief Ninove beseft dit ten zeerste. De Ninovieter vraagt heldere antwoorden en voorstellen om het samenleven in onze stad aangenamer te maken. Deze voorstellen moeten realistisch zijn, resultaatgericht, kordaat waar nodig, maar steeds gericht op mensen kansen geven ongeacht hun afkomst, geslacht of geaardheid.

·       Promotie van de Nederlandse taal en taalopleidingen

Het kennen van het Nederlands is een absolute vereiste om zich in onze stad te kunnen ontplooien tot een volwaardige burger, om kansen te krijgen op de arbeidsmarkt en om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven in onze stad.

Het probleem stelt zich het scherpst bij de zogenaamde ‘secundaire nieuwkomers’. Officieel zijn dit geen nieuwkomers maar waren dit wel toen ze als nieuwkomer in Brussel aankwamen en na een periode van drie tot vijf jaar naar de Denderstreek verhuisden. Deze mensen hebben vaak nog een sterke link met Brussel: zo werken ze daar, hebben ze daar hun sociaal netwerk én spreken ze uitsluitend Frans. Ook zien ze vaak de noodzaak niet om de Nederlandse taal aan te leren.

Om deze cirkel te doorbreken pleit Positief Ninove voor:

  • een doorgedreven taaloffensief om zoveel mogelijk nieuwkomers Nederlands aan te leren. Om dit te realiseren wil Positief Ninove bij het begin van de legislatuur een taalbeleid voor de komende zes jaar uitwerken en laten goedkeuren door de gemeenteraad. We doen hiervoor een beroep op het Agentschap Binnenlands In de uitwerking worden alle Ninoofse actoren betrokken die kunnen bijdragen tot de realisatie van een doorgedreven taaloffensief voor nieuwkomers in onze stad: de stads- en OCMW-diensten, de scholen, het NT2 aanbod, … Het doel is meervoudig:
  • maximaal investeren in taalopleidingen;
  • samenhang creëren tussen bestaande en nieuwe initiatieven rond taal(opleidingen); en de medewerkers van onze stadsdiensten in staat stellen om op een laagdrempelige, correcte manier te communiceren met anderstalige inwoners. Onze scholen hebben hierin een bijzondere rol (zie onze onderwijsvoorstellen).

Dit alles zal geld kosten. Wij rekenen hiervoor op een klaverbladfinanciering waarbij naast de stad verschillende Vlaamse overheidsdiensten worden gemobiliseerd om deze taalopleidingen mee te financieren. Voor Positief Ninove is dit ook een verbintenis tussen de stad en de nieuwkomers, tegenover een ruime investering in taalopleidingen en taalpromotie die we voorzien verwachten we van onze nieuwkomers een duidelijke inspanningsverbintenis om het Nederlands te leren. Onze diensten zullen dit in elke dialoog en contact met de nieuwkomers ter sprake brengen.

·       Een aanklampend onthaalbeleid

Nieuwe inwoners verwelkomen, informeren en doorverwijzen naar specifieke diensten is voor Positief Ninove een kerntaak van de stad. De manier waarop nieuwkomers de eerste maanden worden onthaald, zorgt ervoor dat ze zich welkom voelen en hun weg vinden naar de diensten en organisaties die ze nodig hebben (onderwijs, huisvesting, werk, vrije tijd, …). Naast een warme welkom, moeten de verwachtingen vanuit de stad en de eigen verantwoordelijkheden van de nieuwkomer van in het begin duidelijk worden gemaakt .

  • Door een korte scan van de thuissituatie de eerste weken na aankomst of door gegevensuitwisseling met de gemeente waar mensen vandaan komen, kunnen problemen preventief vermeden of in kaart gebracht worden.
  • Positief Ninove stelt ook voor om verder te investeren in de buddyprojecten die de stad reeds aanbiedt. Een buddy maakt nieuwkomers wegwijs in de samenleving, laat hen Nederlands oefenen en helpt hen een sociaal netwerk opbouwen.

Positief Ninove pleit dus voor een aanklampende aanpak en een op maat gerichte dienstverlening om zo de integratie in onze Ninoofse gemeenschap succesvol te laten verlopen.

 

·       Het samenleven van diverse gemeenschappen in onze stad

Het samenleven in onze buurten, wijken en dorpen kent uitdagingen. Cijfers tonen aan dat de situatie beter is dan drie jaar geleden, maar onze scores blijven lager dan het Vlaams gemiddelde. Voor wat de houding tegenover diversiteit betreft is er nog werk aan de winkel. Slechts 24 % van de Ninovieters staan positief tegenover diversiteit terwijl dit in Vlaanderen 32 % bedraagt.

Voor Positief Ninove is dit één van de grote uitdagingen de komende zes jaar. Het antwoord hierop ligt niet in een uitsluiting en het demoniseren van sommige gemeenschappen maar wel in een positieve aanpak van de uitdagingen rond samenleven van onze gemeenschappen, ongeacht hun afkomst, geloof, geslacht of geaardheid.

·       Ninovieters samenbrengen.

Het huidig beleid heeft een heel arsenaal aan maatregelen en instrumenten in het veld gezet om conflicten te detecteren en op te lossen. Dit mede dankzij het door onze burgemeester uitgewerkte beleid rond Integrale Veiligheidszorg (zie onze voorafgaande voorstellen).

Naast probleemaanpak pleit Positief Ninove voor een beleid dat mensen en verschillende gemeenschappen samenbrengt. Hierop willen we veel meer inzetten:

  • Wanneer er van onderuit spontaan initiatieven in onze wijken en dorpen ontstaan die de gemeenschappen samenbrengen (denk hierbij aan de jaarlijkse rommelmarkt in de Pamelstraat en Nederwijk) moeten die alle kansen krijgen en ook positief gewaardeerd worden in de media-aandacht errond.
  • Buurtraden en wijkcomités kunnen ontstaan met mensen uit verschillende gemeenschappen. Zij kunnen verbindende evenementen organiseren. De organisatie ervan moet van onderuit groeien. De stad faciliteert, spoort aan en waardeert. Het zijn de inwoners zelf die het initiatief
  • Tot slot pleit Positief Ninove ook voor het inzetten op herkenbare gezichten/rolmodellen van buitenlandse afkomst. Ninove kent verschillende bekende Ninovieters in de sportwereld en in onze ondernemingen met een buitenlandse afkomst. We stellen voor om hen in te schakelen als brug- en voorbeeldfiguren tussen de diverse gemeenschappen in onze stad.

·       Een aanbod aan cultuur en evenementen dat zowel oog heeft voor identiteit als voor het samenbrengen van gemeenschappen.

  

  • Voor Positief Ninove kan het cultuur- en evenementenaanbod gemeenschappen samenbrengen. We beseffen dat dit geen makkelijke opdracht is. Een gemeenschappelijk Ninoofs weefsel creëren over verschillende gemeenschappen heen is een werk van vele Het stadsbestuur kan dit niet alleen. Dit is geenszins het in vraag stellen van de initiatieven die zo bepalend zijn voor de identiteit van de Ninovieter. Integendeel, we blijven die koesteren en met een groot hart ondersteunen. Maar daar waar mogelijk pleit Positief Ninove ervoor om een deel van het cultuur en evenementen aanbod in te zetten voor het samenbrengen van onze gemeenschappen. Vanuit deze visie wil Positief Ninove het cultuuraanbod in de Plomblom en het kunstenaanbod in onze academies verder diversifiëren en verbreden.
  • In het Kunstenaanbod zoals de jaarlijkse Krasj, kan er meer aandacht gaan naar kunstenaars die mogelijks al onze gemeenschappen ontroeren. En waarom niet in de jaarlijkse parkconcerten ook een plaats geven aan muziek die de diverse gemeenschappen in onze stad aanspreken? 

·        Aandacht voor de nieuwkomers zonder migratieachtergrond.

We mogen naast de toenemende diversiteit niet vergeten dat er ook heel wat nieuwe inwoners zonder migratieachtergrond zijn die naar onze stad komen. De bevolkingscijfers tonen dit aan. We zijn een aantrekkelijke stad om te wonen. Veel mensen, vaak senioren uit de buurgemeenten rond Ninove zoeken hier hun plekje om te wonen en te leven. Ook hier kan er sprake zijn van een zekere mate van leven in anonimiteit. Positief Ninove pleit ervoor om ook deze nieuwkomers niet te vergeten en te betrekken bij het sociaal weefsel van onze stad.

·        Samenleven in diversiteit vanuit een sterk bestuur en vertegenwoordiging.

De voorbije bestuursperiode werden reeds tal van initiatieven genomen om het samenleven in diversiteit in onze stad grondig aan te pakken, vaak projectmatig en met financiële ondersteuning van de hogere overheden.

Positief Ninove wil deze aanpak structureel verankeren in het beleid en het bestuur van onze stad.

  • Dit betekent vooreerst dat we ‘evidence based’ onze aanpak verder Een dergelijk gevoelig thema kan niet zonder wetenschappelijke inzichten en cijfers over wat er werkelijk gaande is in onze stad rond diversiteit en samenleven. Positief Ninove stelt dan ook voor om in het begin van de nieuwe bestuursperiode een breed wetenschappelijk onderzoek rond diversiteit en samenleven in onze stad te laten doen en dit op basis van de laatste bevindingen van de stadsmonitor. De resultaten van dit onderzoek moeten ons toelaten aan de slag te gaan naar een nog breder gedragen en resultaatgericht diversiteit- en inburgeringsbeleid, om zodoende het sociaal weefsel in onze stad verder te versterken.
  • Positief Ninove stelt voor om een structurele dialoog te installeren in de rand van de gemeenteraad waarin vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen en de politieke fracties elkaar ontmoeten en in dialoog gaan over het gevoerde en toekomstig beleid waarbij de gemeenteraad steeds democratisch het laatste woord heeft.
  • Ninove, in het middelpunt van drie toeristische regio’s, heeft heel wat moois te bieden. Om onze stad en onze dorpen te verkennen, willen we inzetten op het uitbreiden van wandel- en fietsknooppunten op ons grondgebied.
  • We willen in gesprek gaan met de Waterweg en private partners over de uitbating van vrije tijd activiteiten op en rond de Dender.
  • We zetten graag als stad onze economische activiteiten in de kijker door middel van bedrijfsbezoeken gekoppeld aan een verkenning van onze stad en zijn bruisende horeca. De Dienst Toerisme zal hierover convenanten afsluiten met onze horeca en de belangrijkste bedrijven van onze stad.
  • Ook onze historische monumenten moeten meer dan nu het geval is, toeristisch geprofileerd worden. De gerenoveerde Abdijkerk in de stad is hier zeker een hoogtepunt en trekpleister.
  • Binnen het nieuwe toeristische kantoor realiseren wij graag een tentoonstellingsruimte met enkele vaste waarden, zoals onze carnaval en de lokale Witkapbrouwerij alsook een veranderende tentoonstelling over het heden en rijke verleden van onze stad.
  • Rondom de belangrijke evenementen in onze stad (carnaval, onze muziekfestivals, de Omloop, etc.) die een aantrekkingspool zijn voor niet-Ninovieters worden toeristische randactiviteiten georganiseerd om Ninove positief op de kaart te zetten, tot buiten onze landgrenzen.

De jeugd verdient een volwaardige plek in onze stad en in de dorpen. We ondersteunen hen ten volle met volgende voorstellen:

  • Uitbreiden van het vrijetijdsaanbod. Denk hierbij aan het uitbreiden van de sportinfrastructuur, maar ook aan het afstemmen van het cultuuraanbod op jongeren. CC De Plomblom moet voldoende aandacht hebben voor de jeugd bij hun programmatie (bijvoorbeeld comedians). Verder worden private initiatieven die voorzien in vrijetijdsaanbod, zoals bowlings of lasershooting, ondersteund. De stad zal zelf ook in een minigolfterrein
  • Stimuleren van het uitgaansleven. Positief Ninove wil het uitgangsleven voor jongeren alle kansen geven. Het (weekend)aanbod aan cafés voor jongeren moet hersteld worden in onze stad. De horecacoach die Positief Ninove wil voorzien zal dit als bijzondere opdracht meekrijgen, ondersteunen en begeleiden van horeca initiatieven die gericht zijn op een (weekend) aanbod voor de jeugd.
  • Het Huis” in Okegem is een tweede thuis voor heel wat jongeren in een kwetsbare positie. Ze hebben hun eigen ruimte om er in alle vrijheid op te groeien en te ontdekken: sport, spel, huiswerk maken en ook kennis maken met hele mooie beroepen zoals bakken en tuinieren. Dit project zullen we verder ondersteunen en faciliteren.
  • Ninove heeft een pop-up jeugdhuis, “De Krasjel”. Het wordt geëxploiteerd door een team van heel gemotiveerde jongeren en wordt de thuisbasis voor heel wat jongeren van onze stad en dorpen. We bouwen dit verder uit.
  • We blijven de jeugdbewegingen en de jeugdopvanginitiatieven in onze stad en onze dorpen steunen in hun kwalitatief aanbod en opvang.
  • Het skatepark is niet overdekt, als er een zone wordt afgebakend voor een groot sportcentrum dan dient een overdekt skatepark daarvan deel uit te maken.
  • We voorzien een uitbreiding van participatiemomenten met de jeugd. Dat doen we niet alleen via de jeugdraad, maar ook themagericht met aanspreekpunten vanuit de scholen en de niet-georganiseerde jeugd.
  • We willen verder werken aan een kindvriendelijke stad en dorpen en zetten het traject van de realisatie van speeltuinen in de dorpen en de stad verder.
  • We zetten in op het mentaal welzijn van jongeren. Het Overkop-huis wordt verder uitgebouwd. De personeelsinzet dient te worden uitgebreid op maat van onze Vanuit de stad willen we de Vlaamse chatlijn voor jongeren actief gaan promoten en zetten we in op preventie in het kader van mentale gezondheid, in de scholen.
  • Jongeren voelen zich soms onveilig en weten vaak niet hoe ze incidenten kunnen melden. Daarom willen we bij de politie een specifiek aanspreekpunt voor jongeren. Er moeten in de toekomst vaste overlegmomenten komen op het niveau van de jeugd.
  • We werken samen met partners om de jeugd te sensibiliseren rond alle verslavingsproblematieken. We voorzien hiervoor een preventieplan zodat elke vorm van verslaving onder de aandacht wordt gebracht.
  •  

Carnaval is bij uitstek het grootste feest van onze stad. Het brengt honderden mensen en families samen in de talrijke groepen en verenigingen die onze stad rijk zijn. Zij werken dag in dag uit, maanden aan de voorbereiding van onze prachtige carnavalsstoet en kindercarnaval. Een schitterend spektakel van én door de Ninovieters.

Positief Ninove, en de vele kandidaten-carnavalisten op onze lijst, beseffen het belang van dit feest, voor onze Ninovieters, voor de verbondenheid in en de identiteit van onze stad. Vanuit deze waardering komt Positief Ninove tot volgende voorstellen:

  • Een indexering van het prijzengeld voor de carnavalsgroepen. Dat is al een lange tijd niet
  • Zolang er geen realistische en haalbare oplossing gevonden wordt voor een werkhal voorzien we ter compensatie in een subsidie/werkvergoeding voor de groepen om bepaalde kosten, zoals verzekeringen op te vangen.
  • De stad organiseert groepsaankopen of raamcontracten waarlangs de carnavalsgroepen

basismaterialen voor de opbouw van hun wagens kunnen afnemen.

  • De organisatie van de overkoepelende carnavalsinstanties wordt geëvalueerd en wordt indien nodig aangepast, ook met het oog op een zo groot mogelijke
  • We creëren een carnavalsplatform tussen groepen en de stadsdiensten zodat er snel en transparant kan gecommuniceerd worden, zeker op momenten van incidenten en calamiteiten is dit een must.
  • Tot slot stellen we voor om één aanspreekpunt te creëren in onze stadsdiensten waar de carnavalisten en de groepen terecht kunnen met al hun vragen en opmerkingen. Een zogenaamde aandachtsambtenaar voor carnaval.
  • De verenigingen zorgen voor een belangrijke dynamiek in de stad, de dorpen en de Zij zorgen voor verbinding, ontmoeting en beleving. Zij horen hierin maximaal ondersteund te worden.
  • De deelgemeenten die reeds een dorpsraad hebben of er één oprichten, moeten middelen krijgen om kleine initiatieven te realiseren. Bijvoorbeeld: ontmoetingsplekken, (picknick)banken, kunstwerken, gedenkplaten, …
  • Uitleendienst: uitbreiden van het aanbod en versoepeling van de uitleenvoorwaarden (voor activiteiten die een dynamiek brengen in dorpen en wijken).
  • Oprichten van een verenigingsloket waar dorpsraden, verenigingen en vrijwilligers voor advies en ondersteuning terecht kunnen voor bijvoorbeeld evenementenaanvragen en ontleningen bij de stadsdienst of elders, maar ook bijstand voor hun administratieve verplichtingen zoals verzekeringen, modeldocumenten, fiscaliteit, vzw-reglementering, …
  • De verenigingen worden gestimuleerd tot deelname aan adviesraden om zo een aanzienlijke inbreng in de beleidskeuzes van de stad te hebben.
  • Er wordt aan de invalswegen van onze stad extra publiciteitsmogelijkheid voorzien voor de stad en private organisatoren.

Al is er een groot sportaanbod, de sportpromotie moet erop gericht zijn dat elkeen kan sporten in Ninove. Tal van sportverenigingen, maar ook private initiatieven leveren een belangrijke bijdrage.

  • De sportsubsidies worden geïndexeerd zodat de sportverenigingen hun kwalitatief aanbod kunnen blijven versterken.
  • Het sportbeleid naar specifieke groepen (sport voor mensen met een beperking, ouderensport, kleutersport, etc.) wordt verder gezet. Het zorgt niet alleen voor een drempelverlaging, maar het zorgt ook voor verbinding en sociale contacten.
  • Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, niemand mag uitgesloten worden om deel te nemen aan sport, de kansenpas biedt de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen en kinderen uit kwetsbare gezinnen aan sport kunnen deelnemen.
  • De bouw van het nieuwe zwembad wordt We bewaken de voorwaarden voor betaalbaar zwemmen voor de Ninovieters en de zwemverenigingen.
  • De sporthal wordt gerenoveerd en is belangrijk voor onze indoor sportverenigingen, maar is onvoldoende. De beschikbare sportoppervlakte in de scholen moet optimaal benut worden. We starten een RUP op voor een uitgebreide recreatiezone waar we het bijkomend sportaanbod kunnen centraliseren.
  • De opmaak van een buitensportinfrastructuurplan dringt zich op. De voetbalclubs en de hockeyclubs hebben met de hulp van infrastructuursubsidies en met eigen middelen geïnvesteerd in sportinfrastructuur. Het onderhoud ervan en de gebruiksvergoeding die daar tegenover staat is aan herziening en hervorming toe. De opmaak van dit plan gebeurt participatief met de betrokken sportverenigingen en bij aanvang van de legislatuur.
  • We hebben aandacht voor de niet-georganiseerde sporter en voorzien in infrastructuur. Het voetbalterreintje in het stadspark wordt vernieuwd en in één van de deelgemeenten wordt nog een barpark In de plannen van het landschapspark wordt een Finse Piste voorzien.
  • We respecteren de rol van de sportraad in het adviseren van alle dossiers die betrekking hebben op sport.
  • We betrekken de sportverenigingen om het naschools sporten te versterken. Dit moet van onderuit komen met een regierol van de stad. Dit binnen de contouren van het BOA-decreet.
    •  
      • Het aantal openlucht filmvoorstellingen wordt opgedreven.
      • Positief Ninove gaat voluit voor volgende edities van KRASJ in 2026, 2028 en 2030 en zoeken naar nieuwe evenwichten tussen de opkomende en gevestigde waarden; tussen lokale, Vlaamse en internationale kunstenaars. Dit betekent dat er voldoende middelen moeten voorzien worden.
      • Wij juichen initiatieven toe van onze adviesinstanties en academiën, maar ook van onze scholen, verenigingen én van individuele kunstenaars en verzamelaars, om tentoonstellingen te organiseren in onze stadsgebouwen en bieden hen hierbij ondersteuning aan. Wij gaan de gebruikelijke tentoonstellingsruimten zoals de verdiepingen van het stadhuis en de Koepoort een opfrisbeurt geven (schilderen, verlichting, parket, e.d.) en kopen bijkomend tentoonstellingsmateriaal aan zoals tentoonstellingskasten en panelen, bevestigingssystemen,…
      • Het beschikken over goede ateliers is cruciaal voor beloftevolle beginnende Maar het vinden van ruimtes daarvoor wordt steeds moeilijker door de veranderende vastgoedcontext. Positief Ninove stelt voor om in samenwerking met externe partners ( een goed voorbeeld is NUCLEO in het Gentse) en eigenaars van gebouwen op zoek te gaan naar werkruimtes voor beloftevolle beginnende kunstenaars in onze stad. De Moeremanssite zou hier een volwaardige oplossing kunnen voor bieden op termijn.
      • We stellen voor om een bijkomende culturele hotspot te verwerven in onze stad en gaan gesprekken aan met de huidige eigenaars en uitbaters van de Cinema Central in de Lavendelstraat. Deze kleine stadscinema ademt nog de charme van de kleine zalen, de romantiek van het verleden en vooral de liefde voor cinema. Dit authentieke cinemagebouw is een curiosium in het Vlaamse filmlandschap en erfgoed dat we willen behouden. We bekijken welke subsidies en ondersteuning we hiervoor van hogere overheid kunnen krijgen.
      • In het kader van het kerkenbeleidsplan onderzoeken we, samen met de kerkraden, welke kerkgebouwen in de deelgemeenten geschikt zijn voor een intensiever cultuurgebruik.
      • In onze stad zijn tal van amateurkunstenaars en -verenigingen actief, waaronder muzikanten en harmonieën, toneelverenigingen, fotografen enz. Stuk voor stuk Ninovieters die bruisen van goesting en Ze zorgen met hun publieke optredens in de stad en onze dorpen voor verbinding, identiteit en een beter sociaal weefsel. Positief Ninove beseft dat zij een heel belangrijke rol opnemen in de vrijetijds- en cultuurparticipatie van elke Ninovieter. We willen dan ook een lokaal ondersteunend amateurkunstenbeleid uittekenen dat inzet op het initiëren, stimuleren en faciliteren van initiatieven voor lokale amateurkunstenaars.

De vele archeologische opgravingen van de laatste jaren bewijzen dat Ninove een rijke en boeiende geschiedenis kent.

Ninove heeft bovendien een potentieel aan waardevol beschermd en niet-beschermd onroerend erfgoed. De voorbije legislatuur werden in het stadscentrum 2 prachtige restauratieprojecten voltooid, met name de Liberale Kring in de Dreefstraat en de kerktoren van de Abdijkerk.

De ruime interesse en appreciatie voor het voorgaande, tonen aan dat de Ninovieters archeologie en erfgoed zeker waarderen.

Dit alles kan maar gerealiseerd worden door de inspanningen van de betrokken stadsdiensten, de samenwerkingen met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Denderland en de Erfgoedcel Denderland, maar vooral door de inzet van de lokale Erfgoedraad en de vele vrijwilligers.

Om de erfgoedzorg in Ninove naar een hoger niveau te tillen mag geen enkele van de voorgaande schakels uitvallen en moet bovendien een deskundige erfgoedambtenaar aangeworven worden.

Onroerend erfgoed

Positief Ninove pleit voor een verruimde en bredere erfgoedzorg voor stads- en dorpsgezichten, industrieel erfgoed, beschermde gebouwen en gebouwen die geïnventariseerd staan als bouwkundig en historisch erfgoed. Een gedegen erfgoedzorg vergt een grondige actualisering van de inventaris van bouwkundig en historisch erfgoed en de opmaak van een beheersplan. Wij communiceren over de wetenswaardigheden van deze gebouwen en plaatsen ze op een consulteerbare digitale databank.

Wij hebben de ambitie om de beschermde huisjes aan het kerkplein te restaureren. Het zou een meerwaarde zijn voor de omgeving van de kerk en het nieuwe Kloosterplein. De plannen voor dit project zijn goedgekeurd door de gemeenteraad en werden goed bevonden door de Vlaamse administratie Onroerend Erfgoed. Wij gaan de uitdaging aan om ondanks het uitblijven van subsidies vanuit Vlaanderen verder te gaan met dit restauratiedossier.

De beschadigde gevels van het Oud Stadhuis en de abdijpoort moeten voor Positief Ninove zo snel mogelijke worden hersteld. Ook de binnenkant van het veel gebruikte Oud Stadshuis is aan een opfrisbeurt toe.

Op het vlak van landelijk onroerend erfgoed, zijn wij fier dat wij op ons grondgebied als enige stad in Oost-Vlaanderen beschikken over drie verschillende types gerestaureerde én maalvaardige molens te

 

Meerbeke, Denderwindeke en Appelterre-Eichem. De poule van vrijwillige molenaars die deze molens

maalvaardig houden verdienen de nodige ondersteuning.

Het onderhoud van onze kerken is een voortdurend proces, waarbij financiële ondersteuning door de Vlaamse overheid voor Positief Ninove cruciaal is.

Een bijkomende uitdaging is de herbestemming van een aantal kerken en grotere kappellen op ons grondgebied. Wij kunnen hier alleen maar resultaat bereiken als we open staan voor originele en creatieve oplossingen en hierbij in dialoog gaan met het bisdom, onze kerkfabrieken en de dorpsgemeenschappen. Ook heel wat kapelletjes op ons grondgebied moeten zoveel mogelijk in stand gehouden te worden.

Wij zijn er ons van bewust dat beschermde gebouwen of gebouwen die geïnventariseerd staan als bouwkundig erfgoed voor vele privé-eigenaars/ investeerders een uitdaging zijn. Positief Ninove stelt een voluntaristische stedenbouwkundige aanpak voor waarbij een vooruitstrevende houding inzake bouwkundige voorwaarden samen gaan met het behoud van de identiteit van het gebouw. Het passage gebouw in de binnenstad is hiervan een uitstekend voorbeeld.

Roerend en Immaterieel erfgoed

Positief Ninove pleit voor een beter behoud, beheer en restauratie van roerend erfgoed: voorwerpen, documenten, kaarten, religieuze objecten, …

Voor Positief Ninove moeten onze burgers en verenigingen gestimuleerd worden om met interessante stukken naar de nieuwe erfgoedbibliotheek te komen: om ze te laten inventariseren, te restaureren, tentoon te stellen op erfgoeddagen, gelijkaardige initiatieven of in een op te richten museum over onze stad.

Tal van steden in Vlaanderen beschikken over een eigen heemkundig museum waar de geschiedenis, de ambachten, de (huis)nijverheid, het dagelijks leven van vroeger wordt tentoongesteld aan de hand van voorwerpen, foto’s en documenten. Vaak ontstaat dit uit privéverzamelingen. Positief Ninove stelt voor om werk te maken van een eigen museum over onze stad. De beschermde huisjes aan het kerkplein zouden hiervoor mogelijks een geschikte locatie kunnen zijn.

  • Veilige gewestwegen zorgen voor een betere verkeersdoorstroming. De Vlaamse administratie Wegen en Verkeer (AWV) speelt hierin een belangrijke rol. Het is daarom belangrijk dat constructief meegewerkt wordt met deze administraties. Alleen zo kunnen er opnieuw sneller projecten opgestart worden. De heraanleg van de Brusselsesteenweg, het kruispunt tramstatie en de Halsesteenweg in Meerbeke, zullen ongetwijfeld leiden tot een betere verkeersdoorstroming.
  • Een veilige en goed uitgebouwd netwerk van fietspaden en goed onderhouden fietspaden is een grote zorg van de Ninovieter. Positief Ninove wil het fietsverkeer sterk aanmoedigen door veel meer veilige , goed onderhouden en kortere fietsverbindingen te realiseren. Wij denken hierbij aan:
    • De drie netgenoemde projecten op de gewestwegen in Ze zullen een grote stap voorwaarts zijn.
    • De Meerbekeweg (van aan het voetbalterrein tot het Paul De Montplein) kan hier een belangrijke toegevoegde waarde betekenen. Wij willen smalle fietspaden niet alleen verbreden, maar ook beter verlichten.
    • Een fietsverbinding vanuit de Ter Duystwijk tot de Kloosterweg, meer bepaald de missing link tussen de Witherenstraat en de Langemuren.
    • De fietsverbinding tussen het kruispunt Den Dollar en Appelterre-Eichem.
    • Positief Ninove wil ook dat andere dorpen en wijken beter en veiliger bereikbaar zijn met de fiets. Waar dat niet kan met volledig nieuw aangelegde fietspaden, doen we het wel met kleine ingrepen en/of fietssuggestiestroken.
  • Sluipverkeer (en vooral het vrachtverkeer) leidt terecht tot veel ANPR-camera’s – ondersteund door artificiële intelligentie – moeten het mogelijk maken om vrachtwagens die tonnagebeperkingen negeren te beboeten. Uiteraard zullen vrachtwagens die langsheen het traject leveren, niet gestraft worden.
  • Wij voeren een eenvormig en duidelijk systeem in van drie toegelaten snelheden op ons grondgebied. Ons wegennet wordt opgedeeld in zones van 30, 50 of 70km per ( 90 km op de expresweg naar Aalst )
  • Treinverbindingen: De voorbije jaren is de dienstverlening van het openbaar vervoer er op achteruit gegaan: minder treinen en bussen en slechtere aansluitingen. Dit is een spijtige evolutie die vooral de scholieren, studenten en pendelaars uit de Denderstreek treft. Positief Ninove wil, samen met de andere buurgemeenten, aandringen op een merkbare verbetering op dit vlak.
  • Voor Positief Ninove moet er duidelijkheid komen over de definitieve heraanleg van het stationsplein, de bouw van een nieuw stationsgebouw en de verplaatsing van de bushaltes aan het De werken van de voorbije zomer zijn slechts van voorlopige aard. Als De Lijn en de NMBS, de eigenaars van een deel van het plein, na twee jaar in de nieuwe bestuursperiode niet met concrete plannen over de brug komen, zal de stad zelf het initiatief nemen om het stationsplein te herinrichten voor het einde van de volgende bestuursperiode.
  • De omgeving rondom de busterminal aan de Centrumlaan verdient een grondige heraanleg om het comfort en de veiligheid van de wachtende reizigers te verhogen.

Een correcte dienstverlening staat in de eerste plaats ten dienste van de burger, waarbij klantvriendelijkheid en goed en juist geholpen worden centraal staan.

  • We willen uitgebreide en flexibele openingsuren voor onze stadsdienten, met een aparte bezoekdag zonder afspraak voor dringende zaken. Tijdens piekperiodes zullen we de afspraakmomenten uitbreiden.
  • We breiden de mogelijkheden uit om via het internet met de stadsadministratie te handelen: afspraken vast te leggen en documenten op te vragen via de digitale agenda.
  • Een ondersteunend digi-punt en een telefonische hulplijn verbeteren de bereikbaarheid voor iedereen – ook voor de Ninovieter die het moeilijk heeft met de digitale dienstverlening. Tijdens de kantooruren moeten alle stadsdiensten gegarandeerd bereikbaar blijven voor informatie.
  • Het nieuw besluit rechtspositieregeling van begin dit jaar heeft de stad de vrijheid én de flexibiliteit gegeven om haar HR-beleid te herdefiniëren en te moderniseren. Positief Ninove wil deze ruimte maximaal gebruiken om het toekomstig HR-beleid in de stadsdiensten grondig te hervormen. Het is het middel bij uitstek om als stadsbestuur ons staande te houden in de War For Talent.
  • In een modern personeelsbeleid staan de medewerkers én het belang van de organisatie centraal. Het wordt gekenmerkt door een cultuur van respect en waardering, samenwerking, open communicatie met duidelijke doelstellingen en objectieven voor Het motiveert de medewerkers, zorgt voor autonomie en doorgroeimogelijkheden en trekt makkelijk nieuw talent aan.
  • Om de nood aan personeel in bepaalde diensten beter te kunnen opvangen, in piekperiodes of periodes van afwezigheden, zetten we in op flexibeler tewerkstellingsvormen waardoor we snel en soepel bijkomende mensen kunnen inzetten om zo de dienstverlening naar de burger te blijven garanderen.
  •  
  • Ninove is een financieel gezonde stad en moet dat ook blijven!
  • Vooreerst willen we duidelijk stellen dat de financiering vanuit de Vlaamse overheid via het Gemeentefonds totaal ondermaats en onrechtvaardig Hier moet iets aan veranderen in de komende bestuursperiode!
  • Voor Positief Ninove mag de globale belastingdruk niet stijgen in onze stad. Wel kunnen bepaalde fiscale instrumenten hervormd worden waarbij het faciliteren van ondernemen, werken en leefbaarheid in onze stad het leidmotief van mogelijke hervormingen moet zijn. Verschillende voorstellen zijn al de revue gepasseerd in ons programma. We herhalen ze en vullen ze nog wat aan:
    • De hervorming en verlaging van de belasting op inname openbaar domein, standplaatsen en ambulante handel
    • Een belasting op sluikstort p.v. de GAS-boete via het GAS reglement.
    • De hervorming en de verduurzaming van de belasting op ongeadresseerd drukwerk
    • Het tijdelijk opschorten van de opcentiemen voor startende ondernemers gedurende het eerste aanslagjaar
    • Tot slot willen we onderzoeken of de opcentiemen onroerende voorheffing kunnen aangepast worden om zo de eigenaars van (een) woning(en) met hun domicilie in onze stad een voordeel te geven ten opzichte van deze eigenaars die hun domicilie buiten ons grondgebied hebben. Een dergelijk systeem zou de belasting op tweede verblijven kunnen vervangen, wat minder werk zou betekenen voor de
  • Naast de inkomsten van de stad hebben we ook aandacht voor de uitgaven van onze stad. Willen we onze plannen realiseren verwoord in dit programma zullen er ook keuzes gemaakt moeten worden in de uitgaven van de stad. Positief Ninove stelt dan ook voor om bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 eerst een uitgaventoetsing door te voeren. Een uitgaventoetsing is een beleid- en begrotingstechniek bedoeld om de kwaliteit van de lokale financiën te verbeteren. Door een beter inzicht te verschaffen in hoe lokale middelen worden besteed, door de efficiëntie en effectiviteit van de uitgaven te beoordelen, helpen uitgaventoetsingen het nieuwe bestuur om een aantal problemen aan te pakken. En de samenstelling van de uitgaven verbeteren.

Positief Ninove is er zich van bewust dat goede communicatie door het bestuur en onze stadsdiensten steeds belangrijker wordt. Waar vroeger geschreven communicatie op regelmatige tijdstippen volstond bewegen we ons nu in een omgeving waarin iedereen, 24/7, in alle richtingen communiceert. Niet alleen mondeling, maar ook mobiel en interactief. Tegelijkertijd verwachten burgers een open contact met het stadsbestuur en de stadsdiensten. Onze inwoners verwachten dat het stadbestuur in dialoog gaat en inzicht biedt in de besluitvorming, transparant communiceert, complexe projecten eenvoudig vertaalt en zich verbindend opstelt. Mensen verwachten dat stadsdiensten voorzien in relevante, bruikbare, correcte en praktische informatie over de dienstverlening van de stad.

Voor Positief Ninove zijn al deze uitdagingen een gouden kans om te luisteren, bij te sturen en samen aan de stad te werken. Positief Ninove stelt dan ook voor om samen met de beleidsplannen en het meerjarenplan van het nieuwe bestuur een doorgedreven communicatiebeleid uit te werken.

Voor Positief Ninove moet dit communicatiebeleid alvast volgende kenmerken uitdragen:

    • Onze stadsdiensten worden uitgebouwd tot een communicatiebetrokken organisatie, waar beleid en communicatie samengaan, zowel in de voorbereiding van het beleid als in de uitvoering er van. Voor Positief Ninove zal dit zorgen voor een kwaliteitsvolle communicatie naar onze
    • De communicatie moet inclusief zijn: een drempelverlagende communicatie op maat. We luisteren naar wat leeft bij de Ninovieter, communiceren toegankelijk, in een open, directe en herkenbare We voorzien zowel in brede als wijkgebonden en dorpsgebonden communicatie
    • Onze communicatiemix is breed: persoonlijk contact, communicatie op papier en online communicatie via de sociale media kanalen van de stad. We gebruiken de digitale transformatie als een hefboom voor een nog doeltreffender communicatie waarbij een betere gebruikerservaring en interactieve dienstverlening voor de Ninovieter centraal staan.
    • De communicatiedienst van de stad wordt uitgebouwd tot een strategische, oplossingsgerichte partner in samenwerking tussen het beleid en de beleidsuitvoering . De communicatiedienst werkt interdisciplinair en zorgt voor reflectie, met steeds de doelgroep voor ogen. Ze verbindt diensten en beleidsthema’s met de blik op de burger, stelt zich in communicatieadvies en -dienstverlening wendbaar op, zeker daar waar grote incidenten of crisissen zich aandienen.
Scroll naar boven